10 dolog, amit ellenőrizz, mielőtt beszállsz egy autóba

Egyáltalán nem ritka eset, főleg a fiatalabbak körében, hogy valaki a telekocsi lehetőségeit használja ki, amikor nyaralni indul. 
 

A második világégés és a telekocsik

Sokan mennek a Balaton, de akár Horvátország felé is úgy, hogy bőven akad még mellettük ülőhely az autóban: akkor meg miért ne vennének föl valakit, aki beszállhatna az utazási költségekbe?

Éppen ezért fontosnak tartom, hogy beszéljünk egy kicsit az autók karbantartásáról is.

Ezúttal nézzük meg, mit érdemes ellenőrizni az autón egy hosszú nyári út előtt!

Nem csak a sofőröknek, de az utasoknak is szánom a következő sorokat: bár valószínűleg az autó motorházteteje alá nem kukkanthatsz be, amikor megnézed a fuvarod kocsiját, de lesznek olyan részei is ennek a listának, amiket egy pillantással is ellenőrizni tudsz.  

01.

Még mindig téli gumi

200 autó megvizsgálása után szakértők megállapították, hogy a magyar autósok mindössze 65%-a vált nyári gumira, míg 33% a legnagyobb hőségben is hajlandó téli gumival közlekedni – ez rendkívül felelőtlen és balesetveszélyes.

02.

Ha már gumi, akkor ne legyen gagyi

Ugyanezen kutatás kimutatta azt is, hogy 63 százalék hajlandó prémium minőségű gumikat használni, és emellett nőtt is az 5 évnél fiatalabb gumik száma az utakon – ezek pozitív fejlemények, és remélem, hogy a Te kocsid is a jobbak közé tartozik.

03.

Mozogjon az az ablaktörlő

A téli jégkaparás, és a só könnyen lehet, hogy nyárra használhatatlanná tette az ablaktörlőket – ha nem tudnak rendesen mozogni, akkor az veszélyt jelenthet például a nagy nyári záporoknál, amikor az esőfüggönytől alig lehet kilátni.

04.

Átlátni a szélvédőn

Nem csak az eső takarhatja el előled az utat, hanem az elütött bogarak után ott maradt foltok, a fákról lehulló ragacsos gyanta, és megannyi más szennyeződés is – ne ülj olyan autóba, amiből alig lehet kilátni.

05.

Akkumulátor

Ez azt hiszem egyértelmű, úgyhogy nem is kezdem el magyarázni, miért létfontosságú – a lényeg az, hogy a hosszú tél, és a hűvös tavasz megviselhette az akksit is, úgyhogy mindenképp érdemes ellenőrizni indulás előtt.

06.

Klíma

Ha valamire nagy szükség van a nyári autózáskor, akkor az a klíma, de ne hagyd, hogy visszaüssön – ellenőrizd, és ha kell, tisztíttasd ki, mert a saját, illetve az utasaid egészségét is kockáztatod vele, ha nem teszed.

Akkumulátor

07.

Pollenszűrő

Ha már a klímára időt szántál, akkor ezt se felejtsd ki a sorból: elképesztő, milyen koszos lehet egy rossz állapotban lévő pollenszűrő, úgyhogy érdemes rendszeresen cserélni (pláne, ha nem ismered az utasaidat, akik közül sokan lehetnek akár kifejezetten érzékenyek is a pollenekre).

08.

Motorhűtés

Nem csak neked van meleged az autóban, de a motornak is, főleg nagyobb terhelés esetén, ami nyaraláskor a plusz cuccok miatt elég általános szokott lenni, úgyhogy ellenőrizd a hűtőfolyadékot is!

09.

Olaj

Megint egy általánosabb követelmény, aminek meg kell felelni: ellenőrizni az olajszintet nem nagy feladat, de érdemes vinni is magaddal a megfelelő olajból a biztonság kedvéért.

10. Fékek

Az olajat még megnézheted magadnak, de a fékfolyadék ellenőrzéséhez már kérd szakember segítségét – a fékbetétek és a féktárcsa állapotát viszont megint felmérheted egyedül is.

A sofőr felelős az utasai biztonságáért

A telekocsizás írott és íratlan szabályai is kimondják, hogy az utasok biztonságáért a sofőr felel, és éppen ezért kell rendben tartanod az autódat, ha másokat is szállítani akarsz.

Ha szeretnél elkerülni minden kellemetlenséget az út során, akkor menj végig még indulás előtt a fenti 10 ponton, és ha valamit nem találsz rendben, akkor orvosold a hibát – ha pedig ez nem megy, akkor inkább mondj le az utazásról.

Tudom, hogy egyes telekocsi oldalak 100%-os utazásmegvalósulást követelnek, magyarul tehát azt, hogy ha te megígéred valakinek, hogy elviszed, akkor az valóban történjen is meg – de ha ezzel a saját, és az utas biztonságát is veszélybe sodornád, akkor inkább ne kockáztass!

Az utasoknak pedig azt tudom javasolni, hogy ha személyesen nem is tudják ellenőrizni az autót, amivel utazni fognak, akkor figyeljenek a sofőrök bemutatkozására: nagyon sokat elárul, ha valaki kiemeli, hogyan van felszerelve az autója, és szerencsére ezt a többségük meg is teszi.

Jó utat mindenkinek!