Autóvásárlási tippek telekocsisok számára

Ha jelenlegi, vagy jövőbeli telekocsi sofőrök számára kéne autóvásárlási tippet adnom, akkor az ez lenne: Vegyél újat!

Ha komoly kilométereket tervezel megtenni a jövőben az autóddal (és ennek több mint nagy a valószínűsége, ha telekocsival foglalkozol), akkor nem érdemes engedni a minőségből, hanem minél újabb autót kell vásárolni.

De persze tudom, hogy ez nagyon sokaknak nem elérhető, és éppen ezért nem pusztán ennyi tippel készültem Neked.

Ha úgy döntesz, hogy a használtautó piacon próbálod megtalálni álmaid autóját, és szeretnéd, ha a kapcsolatotok minél több évig tartana, akkor érdemes néhány tanácsot megfogadnod a választással kapcsolatban. 

Találd ki, pontosan mit akarsz!

Az autó talán a legösszetettebb termékek egyike, amit csak vehetsz, és éppen ezért kell alaposan megfontolnod a döntésedet.
Mielőtt még bármilyen használtautós oldalra is indulnál, először hunyd le a szemed, és tedd fel magadnak a kérdést: Milyen autót akarok?
Legyen nagy a csomagtere?
Bírja a hosszú távokat, vagy elég, ha rövidebb, városi közlekedésre tervezték?
Hány ember férjen el benne kényelmesen?
Rengeteg szempont lehet, és biztos lehetsz benne, hogy fogsz találni olyan autót, ami szinte minden igényednek megfelel – csak előtte legyél tisztában az igényeiddel! 

Találd ki, pontosan mit akarsz!

Tájékozódj!

Ha megvan a választottad, akkor kezdj el keresni – a használtautós oldalakon valószínűleg meg fogod találni a tökéleteset.

De ez még nem jelenti azt, hogy hívhatod is a tulajt a vásárlás ügyében!

Előbb nézd meg a kocsi adatait, majd nézz szét fórumokon, sőt, akár Facebook csoportokban is, hogy megismerd a hasonló kocsik tulajdonosainak a véleményét.

Jobb, ha előre felkészül az adott modellből, hogy az esetleges típushibákat hamarabb felismerhesd majd, amikor elmész megnézni élőben az autót!  

Figyeld a külsőt!

Már a képeken is észreveheted az esetleges árulkodó jeleket, de számíts rá, hogy lehetnek a kocsin olyan hibák, amik a fotókon rejtve maradnak – ez mindig így megy, még a legjószándékúbb autótulaj is igyekszik a lehető legelőnyösebb oldalát mutatni a kocsijának.

Ha személyesen tudjuk ellenőrizni az autót, akkor elsőként figyeljük a karosszéria hibáit: a kopások, karcok ugyan nem teszik még alkalmatlanná az autót, de segíthetnek abban, hogy le tudjunk alkudni az árából.

A rozsdafoltokra viszont annál szigorúbban figyeljünk, hiszen azok már komolyabb problémát jelenthetnek!

A kerekeknél ellenőrizzük a féktárcsákat, a fékbetéteket, valamint kifordított állapotban keressük olajfolyás nyomait a lengéscsillapítónál, mert ha ilyet találunk, akkor az rögtön cserét fog jelenteni.

Nem kell megijedni, ha nem értesz ilyen szinten az autókhoz, akkor is van segítség: sőt, ha teljesen profi vagy, még akkor is érdemes egy szakszervizes szakembert megkérni, hogy kísérjen el, mivel ő az, aki egészen biztosan meg tudja állapítani, valóban megéri-e az autó a pénzedet. 

Ellenőrizd a belsőt!

Ha túl vagy ezeken, akkor nézz be a kocsi belsejébe is!

Ne feledd, hogy te valószínűleg utasokat is fogsz szállítani, úgyhogy csak olyan kocsit éri meg Neked vásárolni, aminek normális, kulturált a belső tere: szakadozott kárpittal sokat nem tudsz kezdeni.

Ellenőrizd emellett az elektronika működését, a műszerfal állapotát, és azt is megnézheted, hogy nem ázik-e be a tető (ennek a padlón fogod látni a jeleit).

Ezután nézz be a motorháztető alá – ehhez ismét kérheted a szakember segítségét. 

Vidd el egy körre!

A legjobb, ha elviszed a kocsit egy próbaútra, hiszen ebből fog a legjobban kiderülni számodra, hogy minden rendben van-e vele, és hogy kényelmes-e vezetni.

Mire figyelj a vezetés közben?

Nézd meg milyen a fékezés: ha rezgést érzel a pedálon, az azt jelenti, hogy a fékbetét cserére szorul.

Hideg indításnál azonnal indul a kocsi, vagy kell neki egy kis noszogatás?

Milyen hangokat ad ki az autó menet közben?

Ilyen és ehhez hasonló dolgokra figyelj, miközben vezetet az autót, és ha mindent rendben találsz, akkor lehet szó arról, hogy megállapodsz az aktuális tulajjal az eladásról.

Amire figyelj még

Bár az autót magát ezzel nagyjából le tudtad ellenőrizni, figyelj oda a papírokra is: az alvázszám és minden más adat is feleljen meg tökéletesen a forgalmiban szereplőknek.

A legvégső tippem Neked az, hogy ne sajnáld a pénzt, akkor sem, ha már alapból egy használt autót vásárolsz – mert nem biztos, hogy az olcsó az tényleg kevesebb pénzedbe fog kerülni.

Ha már nálad derül ki, hogy az autóban ezt-azt javítani, cserélni kell, az akár annyival is megnövelheti a költségeidet, hogy abból akár egy új autót is vehettél volna.

Éppen ezért mindig kérd szakértők segítségét az autóvásárláshoz, akik figyelmeztetni tudnak, ha valami nincs rendben a választott autóddal.