A telekocsizás írott és íratlan szabályai

A telekocsis oldalak saját előírásai ugyan különbözhetnek egyes pontokban, de vannak olyan szabályok, amik mindenkire vonatkoznak.

Elméletileg a józanész diktálja őket, és elméletben valóban mindenki egyet is ért velük, mégis, a tapasztalatok és visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy nem árt, ha ezeket tisztázzuk.

Nézzük meg hát, mire kell figyelni egy telekocsis út során a sofőröknek és az utasoknak egyaránt!

Az alapszabályok

Az első és legfontosabb törvény mindenkinek, aki telekocsizni akar: legyél pontos!

Ahogy az előre kiválasztott útvonalon, úgy az előre kiválasztott indulási időn sem illik változtatni: beszéljétek meg előre, mennyi időt várjon a sofőr az utasára, mielőtt elindulna nélküle (ez általában 2-3-5 perc szokott lenni maximum)!

Ha bármiféle késés lenne bármelyik fél részéről (ne legyen), akkor legalább 10 perccel a megbeszélt érkezés előtt jelezzetek egymásnak a csúszásról, és beszéljétek meg a következményeket!

Ezen kívül legyen az is pontosan meghatározva, hogy hol lesz a találkozó, és hol fog kiszállni végül az utas a kocsiból.

Az sem lehet már kérdés addigra, hogy mennyibe fog kerülni az út: előre fixáljátok le, ki mennyivel száll be a költségekbe (ha valaki hamarabb szállna ki, mint a többiek, akkor értelemszerűen illik neki kevesebb benzinköltséget felszámolni).

És a legeslegfontosabb: ha sofőr vagy, akkor óvatosan vezess, jó egészségi állapotban, kellő mennyiségű üzemanyaggal!

Nincs mentség arra, ha túl gyorsan, vagy merészen, esetleg alkohol befolyása alatt vezetsz: nem csak a saját biztonságoddal játszol, úgyhogy ha ezeket nem tudod betartani, akkor inkább ne vállalj fuvart másoknak!
 

Az alapszabályok

Amit érdemes előre tisztázni

Kevésbé fontos, de azért még hasznos lépések következnek!

Az utazás előtt érdemes (főleg ha többen vagytok) megbeszélni néhány dolgot, így például az étel-ital az autóban kérdését, a zenei ízlést, a beszélgetéshez való hozzáállást, stb.

Mondjátok el, ha valami irritál benneteket, például a túl erős parfüm, vagy a cipő levétele az autóban – jobb ezeket még időben tisztázni, hogy ne legyen belőle konfliktus az út során.

Sokfélék vagyunk, és nem biztos, hogy egyforma igényekkel ülünk be egy autóba: van, aki a csöndet szereti, más talán aludni akar, esetleg zenét hallgatni, vagy elmesélni élete történetér a 200 km alatt.

Emellett hasznos lehet, ha többen is tudnak vezetni az autóban: egy hosszú út során akár megbeszélhetitek azt is, hogy egymást váltjátok a volán mögött, bár ehhez a sofőr részéről ugye igen nagy bizalomra van szükség.

Ezen kívül utánanézhettek még a parkolóknak is praktikussági szempontból már előre, hogy a ki- és beszállások minél gördülékenyebben mehessenek. 

Telekocsis etikett

Végül pedig nézzük néhány olyan tippet, amit nem kötelező, de azért illik megfogadni.

Az első a sofőröknek szól: tegyetek róla, hogy mindenkinek jusson elég hely a kocsiban!

Tudom, hogy az autó elméletileg 5 személyes, de hátul ülni középen talán a legkényelmetlenebb dolgok egyike: ha hosszú, több órás utat tervezel, akkor inkább csak 3 főnek hirdesd meg az utat, és férjetek el kényelmesen.

A sofőrnek betenni az utas bőröndjét a csomagtartóba egyébként nem puszta előzékenység: ne hagyd, hogy mások pakolgassanak a csomagtartódban, még akkor sem, ha tökéletesen megbízol az utasaidban.

Mindenkire vonatkozik ezen túlmenően az, hogy legyetek kedvesek: figyeljetek a másik igényeire, és bár egy autóút során elég erősen benne vagytok a másik aurájában, mégis igyekezzetek a lehető legkevésbé zavarni a másikat.

Ha valaki olvasni, tanulni vagy éppen aludni szeretne, azt vegyük figyelembe, és ne akadályozzuk ebben – és cserébe mi is tehetjük majd azt a kocsiban, amit mi szeretnénk.

+2 hasznos tanács

Az út megszervezése során legyünk figyelemmel annak hosszára, és iktassunk be néhány megállót, ha lehetséges.

A sofőr hajlamos azt hinni, hogy az utasok majd figyelmeztetik, ha meg szeretnének állni, de ez az esetek nagy többségében nem így van, úgyhogy ehhez mérten kell előre fixálni a pihenőket.

A másik, lezáró tippünk pedig nektek az, hogy mindenképp értékeljétek az utazásotokat: a sofőrök az utasokat, és fordítva!

Ezzel rendívül sokat segítetek azoknak, akik ezután akarnak majd telekocsis rendszerben utazni, hiszen az ajánlások, vagy épp figyelmeztetések tükrében az ember gyorsabban dönti el, beszálljon-e egy bizonyos autóba, vagy beengedjen-e egy bizony ember azt autójába.